Gezondheid

Gezondheid gaat niet alleen over een gezonde levensstijl maar ook over zorg dragen voor jezelf.
Tijdens de zwangerschap en na de bevalling is dat allemaal niet zo evident.

Weet dat er heel veel mensen met expertise klaar staan om jou te helpen en te ondersteunen waar mogelijk en waar nodig?

  • Zo is er het team van Kind en Gezin dat klaar staat met raad en daad. Je hebt er een gesprek met een vroedvrouw en je krijgt informatie over onder andere anticonceptie, borstvoeding, flesvoeding, fysieke kwaaltjes tijdens de zwangerschap en krampjes bij de baby enz.
  • De vroedvrouw staat mee in voor de medische opvolging voor en na de bevalling.
  • Kraamzorg is intensieve, kortdurende en professionele hulp die onmiddellijk na het ziekenhuisverblijf of na de bevalling thuis kan starten. De kraamverzorgende helpt bij de babyverzorging en -voeding, heeft aandacht voor de andere kinderen en neemt licht huishoudelijke taken over zodat het gezin in alle rust aan de nieuwe situatie kan wennen.

Een overzicht van alle dienst- en hulpverlening werd gebundeld in een sociale kaart perinatale zorg die je hier kan raadplegen: sociale kaart perinatale zorg.


Wat als het niet zo goed gaat?

  • Professionele gezinsondersteuners en psychopedagogen van Kind en Gezin staan voor je klaar in jouw buurt !
    Zit je met twijfel en onzekerheid? Heb je nood aan extra ondersteuning?
    Vraag dan hier je gratis gesprek aan.
  • CGG Kempen heeft een Baby-Peuterteam dat klaar staat voor ouders die een kindjes verwachten en ouders van kleintjes van (0-3j) die het wat moeilijker hebben en steun nodig hebben om de verbinding tussen ouder en kind veilig te laten groeien en hechten. Zie ook hun "algemene brochure" en hun "Groepsaanbod".

Wat bij verlies?

Een kindje verliezen is onvoorstelbaar erg. Weet dat je niet alleen bent met jouw verdriet en er mensen en organisaties zijn, die waar mogelijk een beetje van dat verdriet proberen te verlichten. 

  • Het Berrefonds voor als je zelf steun zoekt of iemand uit je omgeving wil steunen, kan je bij het Berrefonds terecht voor koesterkoffers, koesterhuis, koesterbabbels, het vinden van lotgenoten, hulp bij formaliteiten en vooral heel veel steun.
  • Sterrenkinderen is een zorgnetwerk voor perinataal verlies. Zij zetten in op hulpverlening voor sterrenouders, ouders van sterrenkindjes via een online hulpverleningsplatform rond perinataal verlies voor ouders die een kindje verliezen tijdens de (prille) zwangerschap, bij de geboorte of kort erna. 
  • In Geel is het eerste Vlaamse inloophuis geopend voor vrouwen en hun partners die te maken krijgen met zwangerschapsverlies. Het Vlaams inloophuis is gevestigd in het lokaal dienstencentrum Luysterbos in het Sociaal Huis in Geel. Op de website van Kinderwens vzw vind je meer informatie over het inloophuis en de activiteiten. 
  • Uiteraard kan je ook steeds terecht bij je vroedvrouw, ziekenhuis of een hulpverlener van Kind en Gezin.
  • Huis van het Kind organiseert een lichtjeswandeling het 2de weekend van december op Wereldlichtjesdag, een moment om te herdenken en samen te zijn met familie, vrienden en lotgenoten.


Logo vroedvrouw

Vroedvrouwverenigingen

lees meer

shutterstock 1495544060

Kraamzorg en Thuiszorg organisaties

lees meer

KG groot2

Kind en Gezin

lees meer